Furioso Kwartet


Het Furioso Kwartet
bestaat sinds 2008. De leden van het kwartet zijn allen lid (geweest) van de Fancy Fiddlers, een strijkersgroep van de Jong Talentafdeling van de Sweelinck Academie van het Conservatorium van Amsterdam. De groep staat onder leiding van vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek en concerteert veelvuldig in binnen- en buitenland. De leden van Furioso volgen cursussen in binnen- en buitenland (Zwitserland, Duitsland en Frankrijk) Zij hebben o.a. lessen gevolgd bij o.a. Quirine Scheffers, Nadia Wijzenbeek, Monique Bartels, Charles Watt, Elisabeth Perry, Jeroen den Herder en Marjolein Dispa. Zeer bijzonder was de masterclass van zangpedagoge Margreet Honig. De Fancy Fiddlers hebben opgetreden met de Zagreb Solisten tijdens het Next Generation Festival Bad Ragaz en met Menahem Pressler op het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht. Het kwartet won een 1e prijs tijdens het Prinses Christina Concours in 2013.

De leden van het Furioso Kwartet zijn:

Elise Besemer (1994) begon op haar vijfde met vioolspelen. Zij kreeg les van Hélène van Leeuwen aan het Hellendaal Vioolinstituut (verbonden aan Codarts-Rotterdams Conservatorium). Sinds 2007 krijgt ze les van Coosje Wijzenbeek aan het Conservatorium van Amsterdam. Elise heeft meerdere 1e prijzen gewonnen tijdens concoursen, waaronder het concours van de SJMN (2006, 2007) en het Davina van Wely Vioolconcours (2011). Ook heeft zij tijdens het Gergiev-festival 2006 de jury- en publiekprijs gewonnen. Elise heeft solistische ervaring met diverse orkesten en kreeg driemaal een beurs van de JoopvandenEnde Foundation. Zij bespeelt een viool van Jean Baptiste Vuillaume uit 1886 en een strijkstok van François Lotte, beide in bruikleen gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Zij deed in mei 2013 eindexamen op het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam.

Bi-nan Wang (1994) is op zevenjarige leeftijd begonnen met vioolspelen. Sinds 2008 heeft ze les bij vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast studeert ze piano. Bi-nan heeft deelgenomen aan diverse binnen- en buitenlandse cursussen. Op het concours van de SJMN heeft Bi-nan meerdere malen prijzen gewonnen. Ze bespeelt een viool van Serafino Casini (1901) uit Florence en gebruikt een Daniël ter Berg strijkstok (1975), beide in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Bi-nan deed in mei 2013 eindexamen gymnasium op het Stedelijk College Eindhoven.

Annelieke Müller (1994) heeft acht jaar les gehad van Coosje Wijzenbeek op de Jong Talentafdelingen van de Conservatoria van Den Haag en Amsterdam. In de Fancy Fiddlers speelt Annelieke zowel viool als altviool; in kamermuziekensembles speelt Annelieke voornamelijk altviool. Vanaf 2012 volgt ze lessen bij Marjolein Dispa (altviool). Annelieke heeft masterclasses gevolgd bij onder andere Emmy Verhey en Francien Schatborn. Zij deed mee aan de cursus Kloster Schöntal (Duitsland), het Peter de Grote Festival (Groningen) en vioolcursussen o.l.v. Coosje Wijzenbeek in Zwitserland. Hierbij is Annelieke financieel ondersteund door Stichting Niemeijer Fonds. Annelieke studeert psychobiologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Kalle de Bie (1994) is in 1999 begonnen met cellospelen. Sinds 2006 heeft hij les van Jeroen den Herder, tegenwoordig aan het Conservatorium van Amsterdam. Sinds 2010 neemt Kalle deel aan het Youngster corner-project van de Zeister Muziekdagen. Hij heeft masterclasses gevolgd bij onder andere Marcio Carneiro, Uzi Wiesel, Vladimir Perlin, Gavriel Lipkind, Michel Strauss en Valter Depalj. Kalle speelt op een cello die hij in bruikleen heeft van (en gebouwd is door) Roumen. In september 2012 is Kalle gestart met de bachelor-opleiding op het Conservatorium van Amsterdam.